Gå til hovedindhold
ENG
 

Kristian Sverdrup // DE FRAVALGTE

-

Kristian Sverdrup (f. 1972) tog afgang fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i 2005 og er landets eneste mandlige akademiuddannede billedhugger med medfødt spastisk lammelse. Umiddelbart er hans værker formelle og æstetiske, men reelt er han en politisk kunstner, der arbejder med aktuelle samfundspolitiske emner. Han ser kunstens rolle som en spejling af samtiden, og tager ofte udgangspunkt i sig selv og sin egen krop.

Vi har inviteret Kristian Sverdrup til Korsør for at skabe en udstilling med det formål at bidrage til Kongegaardens vedvarende arbejde med at reaktivere Isensteinsamlingen. Den består af næsten 6000 værker af den dansk-tyske jødiske kunstner Harald Isenstein (1898 – 1980), der trods en lovende karriere i Berlin måtte flygte i 1933 fra naziregimet, hvor både jøder, handicappede og alle andre, der ifølge den nazistiske ideologi ikke passede ind i det tyske ’normalsamfund’, var i fare for at miste livet.

Med udstillingen De Fravalgte vil Kristian Sverdrup gå i dialog med Isensteins samlede værkproduktion og forholde sig til værkernes mest fremtrædende tematikker, arbejde med portrætformen på forskellige måder og udstille egne værker.
Kristian Sverdrup udfordrer Isensteins virke som klassisk billedhugger med en række portrætter af berømte personer, og sætter samtidig den klassicerende og idealiserende praksis ind i en nutidig og eutanasi-tematiseret kontekst.

Kristian Sverdrup vil således udfordre Isensteins klassiserende og idealiserende buster af berømte personer ved både at udstille en række nye 3D-printede portrætter af danskere med fysiske handicap suppleret af otte videoskærme samt skulpturer, der alle skildrer den menneskelige deformitet.


Publikum vil også møde ældre værker, der alle er med afsæt i den menneskelige deformitet og en form for respektfuld ophøjelse af den. Således vil værker som Spastika, Torso Belmutato og Kunstneren som værk indgå i udstillingen.

Håbet er, at de besøgende vil få en større forståelse for at leve med et handicap i et samfund, der ofte demonstrerer, at alt der afviger fra normen, helst skal undgås.

Kongegaardens udstillingsprogram 2024 er generøst støttet af Det Obelske Familiefond, Augustinus Fonden og Slagelse Kommune.

Kristian Sverdrup skal udstille i Kongegaarden efteråret 2024
Kristian Sverdrup skal udstille i Kongegaarden efteråret 2024
Kristian Sverdrup, Kunstneren som værk.
Kristian Sverdrup, Kunstneren som værk.

Kongegaarden. Algade 25, 4220 Korsør Åben: Tors 11–18, fre–søn 11–16

Email: info@kongegaarden.dk Tilmeld dig Kongegaardens nyhedsbrev

Telefon: (+45) 5837 7890 CVR: 17281682 | Mobilepay: 887274

Slagelse Kommune

Kongegaarden er støttet af
Slagelse Kommune