Gå til hovedindhold
ENG
 

Haven

Vi ved ikke præcis, hvordan Kongegaardshaven var anlagt, da Rasmus Langeland opførte sin gæstgivergård i 1761, men den har været noget større, end den er i dag. Og da barokhaver i midten af 1700-tallet var gået af mode, har det sandsynligvis været en landskabshave med slyngede gange og bede i runde former med både pryd- og nytteplanter. Måske har der også været en dam med ænder eller karper og måske et område med frugt- og køkkenhave.

I 2005 blev haven istandsat ved anlæggelse af grusstier samt rydning og plantning af nye træer, buske og stauder, fortrinsvis gammeldags, blomstrende arter. I 2017 fremstod haven med en del nedslidte elementer, og det var igen tid til en fornyelse. Anledningen var bl.a., at nogle store træer ved indgangen stod til fældning og en godt hundredårig ruin i baghaven, oprindeligt opført som dekorativt element, var i meget ringe stand.

I 2018 blev der således gennemført en række tiltag, som er tilpasset havens nuværende brug med respekt for dens historie som blomstrende have. Buskplantningerne Iangs havens skel og omkring sceneanlægget i havens bageste del blev fornyet og suppleret.

Mod vejen er det hvide stakit erstattet af en klassisk bøgehæk, og havens blomsterbede er omlagt til nye større, blandede bede, tilplantet med fokus på blomstring og årstidsvariation.

De to træer ved indgangen er erstattet af to store avnbøg, doneret af Korsør Rotary Klub, Korsør Nor Rotary Klub samt Rotary Danmarks Hjælpefond som en del af Rotary International’s verdensomspændende projekt 2017-18 ”Plant et træ”.

Desuden blev der i 2018 etableret en terrasse i havens nordlige hjørne tættest på Kongegården, ligesom pavillonen med støtte fra Kongegårdsfonden blev flyttet frem på en mere central plads i haven. Centralt ved havens indgang står nu Erik Heides skulptur ”Fuglevinge”.

Der er gratis og offentlig adgang til Kongegaardshaven, der om sommeren ofte danner ramme om forskellige arrangementer, herunder koncerter arrangeret af enten Kongegaarden eller lokale foreninger.

Kongegaardshaven set fra terrassen
Kongegaardshaven set fra terrassen

Kongegaarden. Algade 25, 4220 Korsør Åben: Tors 11–18, fre–søn 11–16

Email: info@kongegaarden.dk Tilmeld dig Kongegaardens nyhedsbrev

Telefon: (+45) 5837 7890 CVR: 17281682 | Mobilepay: 887274

Slagelse Kommune

Kongegaarden er støttet af
Slagelse Kommune