Gå til hovedindhold
ENG
 

ZEITBRÜCKE // Alrø, Billund og Isenstein

10. juni - 20. august 2023

Jacob Alrø og Viktor-Emil Dupont Billund er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademis Billedhuggerskole i henholdsvis 2017 og 2018. Begge har været repræsenteret på solo- og gruppeudstillinger herhjemme og i udlandet og har tilmed i en årrække arbejdet som særlige konsulenter ved Slots- og Kulturstyrelsens atelier for skulpturrestaurering.

Med den nødvendige ekspertise i klassisk modellering er ​​​​​Jacob Alrø og Viktor-Emil Billund inviteret til at skabe en særlig eksperimenterende udstilling, der i tæt dialog med Isensteinsamlingen i Korsør skal udforske det rumlige portræt i en klassisk såvel som udvidet forstand. Det er en vigtig og interessant kunstnerisk undersøgelse i en tid, hvor traditionelle og klassiske tredimensionelle afbildninger af især magthavere, kendte og kontroversielle berømtheder er sat til kritisk debat.

Formålet med udstillingen Zeitbrücke er også at bidrage til Kunsthal Kongegaardens vedvarende arbejde med at reaktivere Isensteinsamlingen, der
 består af næsten 6000 værker af den dansk-tyske jødiske kunstner Harald Isenstein (1898 – 1980), der trods en lovende karriere i Berlin måtte flygte fra nazi-Tyskland i 1933 til Danmark, hvor han boede, arbejdede og drev sin kunstskole indtil sin død i 1980.

Busten i et udvidet felt

I Kongegaardens store koncert- og udstillingssal vil der i et nøje tilrettelagt grid blive opstillet en snes æstetisk stramme sokler, hvorpå der bliver placeret et særligt udvalg på af Isensteins buster samt 10 helt nye værker, der bliver skabt af de to inviterede kunstnere. Ved at infiltrere og blande nyproducerede skulpturer i denne overvældende mængde af klassiske portrætter vil såvel de ældre som de nye værker naturligt kunne studeres i portrætformatets lys.

Jacob Alrø og Viktor-Emil Duponts nye værker vil tage traditionelle markører og elementer fra portrætbusten i brug, men vil i højere grad end Harald Isensteins værker operere i et udvidet felt af busteformatet og -genren.
Koblingen mellem klassiske og utraditionelle buster har til formål at åbne op for nye læsninger af Isenstein, men også for, hvordan ‘det skulpturelle portræt’ i dag kan materialisere sig - både traditionsbevidst og i opposition hertil.

Isensteinsamlingens persongalleri består af en betydelig mængde markante skikkelser, som på hver deres måde har været med til at forme vores verden. De er repræsentanter for datidens ideer, tanker, systemer, drømme og nybrud indenfor f.eks. fysik, seksualteori, kunst og politik.

Portrættet som hændelse
Med deres nye, skulpturelle værker vil Jacob Alrø og Viktor-Emil Dupont ikke afbilde bestemte personer, men nærmere undersøge busteformatets mulighed for at portrættere abstrakte begreber som
en idé, et behov eller en hændelse.

Udstillingen bliver en kalejdoskopisk samling af værker, der peger både frem og tilbage i tiden. Den præsenterer et stort spænd af materialer, teknikker og udtryk, som åbner for nye muligheder for at se på vores fortid og nutid i en relevant, tidssvarende og oplysende ramme, hvor også den skulpturelle genres nutidige relevans kan udfordres og fortolkes.

Udstillingen er støttet af Statens Kunstfond, Grosserer L.F. Foghts Fond, Det Obelske Familiefond, 
I.K.Gottfried og Slagelse Kommune.

Jacob Alrø, The Cape is the second center, foto: David Stjernholm
Jacob Alrø, The Cape is the second center, foto: David Stjernholm
Viktor-Emil Billund, foto: David Stjernholm
Viktor-Emil Billund, foto: David Stjernholm
Harald Isenstein, portræt af Niels Bohr.
Harald Isenstein, portræt af Niels Bohr.

Kongegaarden. Algade 25, 4220 Korsør Åben: Tirs–søn 11–16, ons 11–18

Email: info@kongegaarden.dk Tilmeld dig Kongegaardens nyhedsbrev

Telefon: (+45) 5837 7890 CVR: 17281682 | Mobilepay: 887274

Slagelse Kommune

Kongegaarden er støttet af
Slagelse Kommune