Gå til hovedindhold
ENG
 

RETROAVANTGARDE // 20 kunstnere

18. September – 18. December 2022

Bank & Rau, Christian Finne, claus ejner, Ditte Gantriis, Hannah Amalie Nielsen, Kristoffer Ørum (feat. Anton Wiberg Friisgaard og Arne), LADA/Dorte Buchwald, Mette Rasmussen, Michael Boelt Fischer, Lise Nørholm, Pist Protta (Åse Eg Jørgensen, Jesper Fabricius og Jesper Rasmussen), Randi & Katrine, Rikke Benborg, Thorgej Steen Hansen, Tobias R. Kirstein, Zven Balslev.

RETROAVANTGARDE er en gruppeudstilling med afsæt i den senavantgardistiske strømning, der foldede sig ud på Balkan i 1920’erne og nærmere bestemt dens formidlingsmæssige aftryk, som den manifesterede sig i de to kunsttidsskrifter ”Zenit” og ”Tank”. Tidsskrifterne har fungeret som inspiratorisk afsæt for etableringen af udstillingen, og de deltagende kunstnere har i godt et år haft digitalt adgang til alle de knap 50 numre, der udkom fra 1921 til 1928.

Frem mod etableringen af RETROAVANTGARDE har der været arrangeret en række kunstnermøder, hvor kunstnerne har haft medindflydelse i forhold til udstillingens tilrettelæggelse og form – på møderne er ideer blevet vendt og diskuteret, og der er bl.a. blevet holdt oplæg om den historiske avantgarde og retroavantgarden som kunstnerisk strategi og position.

Med dette udgangspunkt er der blevet skabt nye værker til udstillingen i fri dialog med tidsskrifternes visuelle indhold og udtryk, og der er tillige blevet valgt tidligere udførte værker ud til udstillingen i dialog med kunstnerne. Alt sammen med henblik på i fællesskab at reetablere noget af den kunstneriske energi og frie kreative vilje til forandring der i sin tid drev de historiske avantgarder frem.

Det er der kommet en vildt voksende udstilling ud af, der rummer værker inden for en bred vifte af billedkunstneriske medier, fra maleri, skulptur og tegning over foto, tekst og koncept til lyd, video og installation.

RETROAVANTGARDE folder sig ud i selve Kunsthal Kongegaarden og den tilhørende have samt KGX, der er kunsthallens X-rum i Korsørs gamle glasværk. Enkelte værker vil også bevæge sig ud i det øvrige byrum i Korsør.

Udstillingen inkluderer værker, der spænder fra en lille tegning af en nisse, der står med røven bar foran en måbende blomst, over et bord dækket op med mønstret dug og brystsukker, en telefon der afspiller slovensk hip hop, en farvestrålende pølsevogns-menu skåret ud i flamingopap, en uendelig kalejdoskopisk rejse gennem det geometriske maleris historie, den negative form af en Kazimir Malevitj-arkitekton, billedbærende stole, en værkfremvisende folde-ud-seng, fantasifulde paradekostumer, der mimer velkendte husholdnings-objekter, til en omfattende præsentation af kunsttidsskrifter og kunstnerbøger plus meget, meget mere.

Derudover udgives der tre tidsskriftsnumre i relation til udstillingen med indlæg udført, forfattet og udvalgt af de deltagende kunstnere. Tidsskriftet har samme navn som udstillingen, og det første nummer udkommer den 30. august på Kongegaarden. De øvrige to numre udkommer henholdsvist midt november og slut januar.


I løbet af udstillingsperioden vil der blive afholdt performances og koncerter i og omkring Kunsthal Kongegaarden, udført og arrangeret af nogle af de deltagende kunstnere på udstillingen. De enkelte arrangementer vil løbende blive offentliggjort.

Udstillingens koncept er blevet til i et samarbejde mellem udstillingens kurator, Thorgej Steen Hansen og Kunsthal Kongegaardens kunstneriske leder, Henrik Broch-Lips.


FERNISERING:
Lørdag den 17. september kl. 13-16 (Vi serverer vin både i Algade 25 og KGX, Norvangen 3)

ÅBNINGSTALER kl. 13
Ved kurator Thorgej Steen Hansen og kunsthistoriker Henrik Broch-Lips

FOR YDERLIGERE INFO: 
Kunstfaglig leder Henrik Broch-Lips, hbl@kongegaarden.dk, Tel: 2236 4127

PRESSEBILLEDER: Til fri afbenyttelse.


Kunsthal Kongegaardens udstillingsprogram 2022 er støttet af: 
Statens Kunstfond
Det Obelske Familiefond
Augustinusfonden
Slagelse Kommune

Udstillingen RETROAVANTGARDE er støttet af:
15. Juni Fonden

BILLEDLISTE
Foto 1:
Lise Nørholm: Novo Dan, Skabsseng, akryl, tusch, papir, malede trærammer, klistermærker, 
220 x 105 x 300 cm.

Foto 2:
claus ejner: Mig selv på brødristeren, foto, 20 x 30 cm, 2022.

Foto 3:
Rikke Benborg: Stillbillede fra videoværket Maskine fra 2021. 

Foto 4:
Zven Balslev: 
Aosiu, tusch og ecoline på papir, 29,7x 21 cm, 2021. 
Fra en fortløbende serie af tegninger, hvor af 25 er inkluderet i udstillingen.

Foto 5:
Christian Finne: Passage, akryl på masonit, 61 x 61 cm, 2022.

Foto 6:
LADA/Dorte Buchwald: Ophængningsdetalje, tre papirværker uden titel, 2022.


Foto 7:
Randi & Katrine: Kiosk: 1:10 model fra skitseforslag til Karolinelunds parken i Aalborg: Pap, mørtel, maling og træ, 45 x 30 x 40 cm, 2020.


Foto 8:
Michael Boelt Fischer: Kulturforbruger, XPSskum, akrylmaling, ostelærred, tapetklister, 180 x 50 x 5 cm, 2022.

Foto 9:
Kristoffer Ørum: Logoet for Kristoffer Ørums nye udstillingsprojekt Tank HipHop, der har verdenspremiere på gruppeudstillingen Retroavantgarde i Kunsthal Kongegaarden i Korsør.

Foto 10:
Pist Protta: detalje fra værket Retrobord udført specielt til udstillingen Retroavantgarde i Kunsthal Kongegaarden. Pist Protta består af den faste redaktion på kunsttidsskriftet af samme navn, og udgøres af de tre billedkunstnere Åse Eg Jørgensen, Jesper Fabricius og Jesper Rasmussen. På Retroavantgarde optræder de for første gang som egentlig kunstgruppe. Striktøjet på fotoet er et uddrag af Åse Eg Jørgensen bidrag til fællesbordet.


Foto 11:
Bank & Rau: Snavs, diverse materialer; mdf, jakkefor, pakkechips, teltdug, teltstænger, militærbælter, pakkeremme, voksdug, genbrugstøj, pladevat, skumgummi, printet tekstil, bomuldssnor, isoleringsslanger, variable mål, 2022. De fire figurpar der udgør paradekostumerne i værkgruppen Snavs blev indviet den 23. Juli i år i forbindelse med en kunstparade der bevægede sig fra Maglemosen til Rønnebæksholm i Næstved.

Foto 12:
Ditte Gantriis: På fotoet ses en af de fem keramiske kander der indgår i Ditte Gantriis installationsværk Café Ditte Gantriis på udstillingen Retroavantgarde.

Foto 13:
Mette Rasmussen: På fotografiet, som billedkunstner Mette Rasmussen specifikt har taget til brug som hendes pressefoto til udstillingen Retroavantgarde, ser vi et øjebliksbillede af Mette Rasmussens arbejdsbord i boligen på Bornholm, som det så ud for nyligt i forbindelse med hendes arbejde på at færdiggøre sit bidrag til udstillingen.


Foto 14:
Forsiden af kunsttidsskriftet Retroavantgarde nr. 1 (hvor stavelsen ’tro’ er streget over). Tidsskriftet redigeres af kunstnerne på udstillingen og udkommer i tre planlagte numre. Temaet for det første nummer er ’annoncering og reklame’, og er udkommet. Næste nummer udkommer midt november.


Foto 15:
Hannah Amalie Nielsen iført et af sine værker/kostumer, der er en del af installationen Kostume (2022): Tøjstativer med kostumer, udført og designet af kunstneren selv.
Den fulde titel på værket er et helt manifest i sin egen ret der i sin fulde længde lyder:
“Kostume

Jeg bygger, samler og konstruerer, med teksturer, lag og farver - for at skabe den
skulpturelle stil, jeg vil have til min krop.
Jeg klæder mig for mit livs teater.
Jeg er en kunstner, og min kunst er at klæde mig på.
Jeg laver et portræt med tøjet, smykkerne og hatten, sko og tørklæde fuldender det.
Jeg kan bygge et sæt op i årevis, hvis maleriet ikke er færdigt, viser jeg det ikke frem, til verden.
Jeg samler på, minder, lag og rejser
Jeg kalder mit tøj for kostume, det er mit kostume
Hvem bliver vi i vores kostume?
Du har et kostume på - det er tøj”


Foto 16:
Pist ProttaStol med lille maleri Den forfærdelige chokolademølle, 2022 - Individuelt værk udført af Jesper Fabricius fra Pist Protta og kurateret til at indgå i samspil med Pist Prottas fællesværk ”Retrobord eller Det 7. Dilemma”, udført specielt til udstillingen Retroavantgarde.

Foto 17:
Pist Protta; Model af Gota-grotte, 2011 (detalje) - Individuelt værk udført af Jesper Rasmussen og kurateret til at indgå i samspil med Pist Prottas fællesværk ”Retrobord eller Det 7. Dilemma”, udført specielt til udstillingen Retroavantgarde.

Foto 18:
Udstillingsview: Bank og Rau, 'SNAVS' (udsnit), 2022. Foto Jenny Sundby.

Foto 19:
Udstillingview KGX i Glasværket. Foto Jenny Sundby.


Foto 20: 
Udstillingsview, entréen i Kongegaarden. Foto Jenny Sundby.

Foto 21: 
Udstillingsview, Kongegaarden. Foto Jenny Sundby.

Foto 22: 
Udstillingsview KGX (t.v. Jesper Rasmussen, Model af Gota-grotte, 2011 + t.h. væginstallation af Zven Balslev). Foto Jenny Sundby.

Foto 23:
Udstillingsview KGX (Christian Finne, 
Sigillium Korsør, 2022). Foto Jenny Sundby.
 

Kongegaarden. Algade 25, 4220 Korsør Åben: Tors 11–18, fre–søn 11–16

Email: info@kongegaarden.dk Tilmeld dig Kongegaardens nyhedsbrev

Telefon: (+45) 5837 7890 CVR: 17281682 | Mobilepay: 887274

Slagelse Kommune

Kongegaarden er støttet af
Slagelse Kommune