'ISENSTEIN ALL OVER - en aldrig færdig udstilling' er en stor præsentation og udvalg af den dansk-tyske billedkunstner Harald Isensteins over 7000 værker, der gemmer sig i Kongegaardens arkiv. Samlingen består af buster, skulpturer, relieffer, akvareller, tegninger, men rummer også over et halvt hundrede malerier, der oftest er skildringer af naturalistiske ansigter, figurer, landskaber, opstillinger og forskellige objekter.
Udstillingen vil ændre sig gennem hele perioden, da vi løbende ajourfører vores arkiv og arbejder med formidlingen af de enkelte værker. Præsentationen er således en arbejds- og procesudstilling, som aldrig vil fremstå som færdig.
Kurt Harald Isenstein blev født i Hannover i 1898. Da familien flyttede til Berlin i 1904, kom han i en kreativ privatskole, der animerede hans åbenlyse talenter for tegning og modellering.
I 1917 blev Harald Isenstein optaget på kunstakademiet, men måtte kort efter afbryde studierne for at blive soldat i 1. verdenskrig. I 1919 genoptog han studierne og var i 20’erne sammen med Käthe Kollwitz, Ernst Barlach og mange andre en aktiv deltager i Berlins sprudlende kunst- og udstillingsliv. Harald Isensteins værker fik flere gange positiv kritik af anmelderne, men hans buste af Albert Einstein, som han skabte i 1925, blev hans egentlige gennembrud.
Efter Hitlers magtovertagelse i januar 1933 blev det sværere for Harald Isenstein at bo i Tyskland og være en del af kunstmiljøet. Hans buste af Magnus Hirschfeld blev kastet på nazisternes første bogafbrændingsbål og i juni 1933 smadrede de hans atelier og trak ham med til forhør i flere dage. Herefter flygtede han med sin hustru Hildegard til København, hvor hans mors familie levede.
Harald Isenstein var ikke helt ukendt i danske kunst-kredse og blev allerede i 1934 indbudt til at udstille på Den Frie Udstilling. Senere deltog han på Kunstnernes Efterårsudstilling, men blev dog mest respekteret for sine mange portrætbuster af fremstående danskere og internationale forskere med vægt på den individuelle karakteristik.
Under krigen flygtede Isenstein til Sverige, men vendte tilbage i 1945. På Frederiksberg skabte han sin egen kunstskole for både børn, unge og voksne. Siden blev han landskendt for sin undervisning i radioen og optræden på fjernsynsstationer som DR TV og tyske ARD. Han har udgivet flere undervisningsbøger som f.eks. ’Leg med Ler’, der er udkommet på flere sprog.
Kurt Harald Isenstein døde i 1980. Hans enke efter andet ægteskab, Olga Marie Isenstein, overdrog alle hans efterladte værker til Korsør Kommune i 1987. I dag er den store og betydelige samling Slagelse Kommunes, og Kunsthal Kongegaardens ledelse har ansvaret for den.