Gå til hovedindhold
ENG
 

KRISTIAN SVERDRUP // DE FRAVALGTE

11. OKTOBER - 16. NOVEMBER 2024

Kristian Sverdrup (f. 1972) tog afgang fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i 2005 og er landets eneste mandlige akademiuddannede billedhugger med medfødt spastisk lammelse. Umiddelbart er hans værker formelle og æstetiske, men reelt er han en politisk kunstner, der arbejder med aktuelle samfundspolitiske emner. Han ser kunstens rolle som en spejling af samtiden, og tager ofte udgangspunkt i sig selv og sin egen krop. 

Siden 2014 har han meldt sig til en række forskningsprojekter for at skabe et dybdegravende selvportræt i form af en række skulpturer, relieffer, malerier og digitale prints. Han har skabt sin egen torso i en særlig 3D-printet udgave, transformeret biopsier til tunge trærelieffer og omdannet elektromyografiske målinger af ét spastisk skridt til en række store, farvestrålende malerier samt et enormt skulpturelt møbel. Kristian Sverdrup har gjort sig selv til kunstobjekt – i en særlig abstraheret og digitaliseret udgave – og udfordrer hermed selvportrættets klassiske form.

Vi har inviteret Kristian Sverdrup til at skabe en særlig retrospektiv udstilling, der også bidrager til at reaktivere Kongegaardens Isensteinsamling, der består af 6000 værker af den tyske kunstner Harald Isenstein (1898–1980). Trods sin fine karriere i Berlin måtte Isenstein i 1933 flygte fra naziregimet, hvor både jøder, handicappede og alle andre, der ifølge den nazistiske ideologi ikke passede ind i det tyske ’normalsamfund’, var i fare for at miste livet.

Med udstillingen udfordrer Kristian Sverdrup Harald Isensteins klassiserende og idealiserende buster af berømte personer ved både at udstille nye 3D-printede portrætter af danskere med fysiske handicap og en række ældre værker, der alle er med afsæt i den menneskelige deformitet og en respektfuld ophøjelse af den. Således vil værker som Spastika, Torso Belmutato og Kunstneren som værk indgå i udstillingen og på den måde sætter han den traditionelle kunsts klassicerende og idealiserende praksis ind i en nutidig og eutanasi-tematiseret kontekst:

”Den nazistiske dagsorden, og deres eutanasiprogram Aktion T4, er ikke længere aktuelt i DK, men eutanasi er igen blevet relevant. Statsministeren har fremført forslag om lovliggørelsen af aktiv dødshjælp, og da det ikke er længe siden, at regeringen introducerede en lang række besparelser på handicapområdet, er mange begyndt at frygte, at den eneste hjælp handicappede fremover vil kunne få, er løftet om ’en værdig død’”, siger Kristian Sverdrup.


Håbet er, at de besøgende vil få en større forståelse for at leve med et handicap i et samfund, der ofte demonstrerer, at alt der afviger fra normen, helst skal undgås.

NB: 
Udstillingen er i Magasinbygningen i Fæstningen, Søbatteriet 11, Korsør. Åbent: Tors 11-18, fre-lør 11-16

YDERLIGERE INFO: Kunstfaglig leder/kurator Henrik Broch-Lips, hbl@kongegaarden.dk, Tel: 2236 4127

FOTOS TIL DOWNLOAD: Klik på de enkelte billeder for at se dem i høj opløsning og tryk derefter "gem som" for at gemme det pågældende billede. Kreditering: Kongegaarden

FERNISERING 10. OKTOBER kl. 16-19: ÅBNINGSTALE KL. 16.30 af Henrik Broch-Lips, leder af Kongegaarden.

Udstillingen er støttet af Det Obelske Familiefond, Augustinus Fonden, Statens Kunstfond, Musholmfonden og Slagelse Kommune.

Download billeder

Kongegaarden. Algade 25, 4220 Korsør Åben: Tors 11–18, fre–søn 11–16

Email: info@kongegaarden.dk Tilmeld dig Kongegaardens nyhedsbrev

Telefon: (+45) 5837 7890 CVR: 17281682 | Mobilepay: 887274

Slagelse Kommune

Kongegaarden er støttet af
Slagelse Kommune